top of page
  • evoatozaccs

10 съвета за първокурсниците в английски колежи и университети

Първата година в колеж или университет в Англия със сигурност ще бъде изпълнена с редица предизвикателства. Но не се страхувайте! Те са тук, за да Ви помогнат да изградите характера си, способността да се адаптирате и впишете в академичната среда и да извоювате своето достойно място в този мини социум. За целта сме Ви подготвили няколко ценни съвета, които да следвате в началната (и не само) година от своето образование в UK.

Посещавайте всички лекции и семинари

Безупречната репутация на университетите и колежите в UK се дължи на много фактори, като основни са качественото обучение и активно имплементиране на последните научни иновации в преподавателския процес. Дисциплината е считана за основополагащо качество на успешния студент. Затова преподавателите държат на редовното присъствие на семинари, лекции и практически занимания. Не ги пропускайте! Дори и най-скучните от тях ще са Ви безкрайно полезни за пълноценното осмисляне и асимилиране на учебния материал.


student and professor in UK university, UK college

Отделете достатъчно време за самоподготовка

В началото на всеки курс вероятно ще Ви бъде даден списък със задължителна литература. Постарайте се да откриете и прегледате всички посочени материали; потърсете ги в библиотеката или онлайн. Имайте предвид, че някои от по-стриктните преподаватели дори не биха Ви допуснали до семинар, ако не сте се подготвили предварително. А Вие самите няма да се чувствате удобно, ако не сте си “написали домашното” и не можете да дискутирате по разискваните теми, нали?

Планирайте добре бюджета си

Животът в Кралството изисква солидни финансови ресурси и образованието не прави изключение. Когато първата щедра сума от държавното финансиране, в размер на почти 16 000 паунда, постъпи в банковата Ви сметка, отпразнувайте го подобаващо. НО! Не се впускайте в излишно разточителство. Семестриалните такси, разходите за транспорт и комуникации, за учебни материали и пособия - всичко това е част от Вашата реалност като студент в Англия. Затова Ви съветваме да започнете да усъвършенствате уменията за бюджетиране още от първата година в колежа.

Изградете връзка с преподавателите си

Поинтересувайте се за приемните часове на преподавателите и поискайте техни контакти - имейл или телефон, или комуникирайте смело въпросите си след края на учебното занятие. Ако срещате затруднения или имате нужда от помощ, не се притеснявайте да потърсите подкрепа от тях. Особено характерен за лекторите в британските университети и колежи е стремежът им към целенасоченото изграждане на предпоставки за активна комуникация с всеки един студент. Възползвайте се!


education in UK, professor UK, higher education, student recruitments

Не се страхувайте да задавате въпроси

Въпросите ще Ви помогнат да разсеете неяснотите по учебния материал. Първата година в колеж или университет в Англия е стресираща и ще Ви подложи на изпитания. Не се предавайте ако имате затруднения! Разисквайте смело всеки един проблемен момент от учебната програма с лектора Ви. Попитайте за тематична литература, която би Ви била от полза. Включете се в допълнителни семинари, дискусии, практически упражнения и всякакви занятия, които биха обогатили знанията и уменията Ви.

Опитайте се да се отличите от останалите

Висшето образование, придобито в реномиран университет в Англия, изисква не само сериозно отношение към учебния процес. Необходимо е да се отличите с оригинален подход и собствена гледна точка. Когато пишете есе или подготвяте курсов проект, не използвайте само препоръчаната литература. Задълбайте в проучванията, включете повече източници: архиви, онлайн журнали, научни изследвания и др. Това допълнително усилие, в комбинация с ясно изразена персонална позиция по темата, ще Ви издигнат много нива над колегите Ви.

Не игнорирайте качествения сън и добрата храна

Количеството и качеството на съня оказват значително влияние върху способността за възприемане на нова информация и запаметяването ѝ. Това твърдение е базирано на резултатите от редица психологически и поведенчески проучвания. Много са изкушенията пред един студент-първокурсник в Англия. Ние от Evolution AtoZ Ltd. обаче Ви съветваме да не забравяте каква е основната Ви цел, а именно - да се сдобиете с диплома за висше образование от реномирана образователна институция в UK! Тази голяма житейска победа изисква сериозни усилия. Затова се хранете пълноценно и спете достатъчно, и ще я извоювате безпроблемно.

Правете собствени проучвания

Разглеждайте възможности за стажове и практики, правете онлайн анкети и куиозове, потърсете допълнителни курсове, обучения, практически занимания, които университетът предлага. Ежедневно отделяйте време за проучване на предлаганите работни места по специалността Ви. По този начин ще сте информирани, ще попълните “липсите” и ще се фокусирате върху тази част от професионалната Ви квалификация, която следва да дообогатите и доизградите, за да сте по-конкурентни на пазара на труда.


student in UK, study in UK college. study at home

Филтрирайте приятелите и подбирайте внимателно социалната си среда

Колежът и университетът, в страна като Англия, са мястото, където ще бъдете изложени на широк спектър от възможности за запознанства със студенти от цял свят. Бъдете внимателни със социалните контакти и отношенията, които създавате. Не споделяйте с новите си приятели повече, отколкото бихте се чувствали удобно да знаят за Вас. Преценявайте трезво всяко ново присъствие в живота си и доколко то би било полезно за Вас в академичния Ви път занапред. Хората, с които се обграждате, са маркер за вас като личност и за това по какъв начин ще се реализирате на по-късен етап.

Акцентирайте върху обучението си. Забавленията могат да почакат.

Когато попаднете в академичната общност, в колежа или университета в Англия, водовъртежът от емоции и нови преживявания може да Ви отклони от основната цел. Не го позволявайте - незрялото и безотговорно поведение няма да Ви отведе далеч! Приоритизирайте правилно, бъдете организирани и дайте максимума от себе си. Учете постоянно и методично, не отлагайте за утре и бъдете всеки ден една по-добра версия на себе си. Ние от Evolution AtoZ Ltd. ще Ви помогнем да придобиете висока образователна степен в Кралството, да се преборите за най-просперитетните работни позиции и да се превърнете в завършената и достойна личност, с която ще се гордеете в утрешния ден! Доверете ни се!


Последни публикации

Виж всички
bottom of page