top of page
  • evoatozaccs

Работещ студент във Великобритания - пълно ръководство

Почти всички университети в Англия, с които ние от Еvolution AtoZ Ltd. колаборираме, имат гъвкава учебна програма, в която са заложени учебни занятия само 2 пъти седмично. Това би Ви дало огромна свобода и възможност да си потърсите работа, докато се обучавате. Повечето работодатели в UK са отворени към идеята да наемат чуждестранните студенти на непълен работен ден или да им предоставят възможността да провеждат практики, свързани с курсовете им за обучение.

Въпреки либералната позиция на правителството и работодателите в това отношение, Вие, като чужди студенти, ще бъдете принудени да се съобразявате с няколко строги правила и ограничения, наложени от законодателството в Обединеното кралство. Днес сме се постарали да направим подробен гайд, който да Ви послужи като ориентир, в случай че решите да се впуснете в такова начинание.



Права и задължения на студентите със статут за уседналост

Ако гражданин на Швейцария или страна-член на ЕС/Европейската икономическа общност и имате временен, или постоянен статут на уседналост, няма нужда да кандидатствате за студентска виза. Работещите мигранти със статут на уседналост могат да учат и работят без ограничения. За да кандидатствате за финансирано образование обаче е необходимо да сте пребивавали непрекъснато, в продължение на 3 години, във Великобритания, на Нормандските острови или на остров Ман преди първия ден от стартирането на курса Ви.


За да се запишете в колеж или университет в UK, и да получите финансиране за образованието си след 1 август 2021г., задължително условие е да имате временен или постоянен статут. Ако имате временен статут и сте работили в продължение на поне 3 месеца, преди стартирането на курса Ви, можете да се възползвате от финансиране. Задължително условие е да работите по време на целия курс на обучение, като регулярно доказвате месечен доход в размер на поне £800.



Основни изисквания за работещи студенти в Англия

Нямате статут на уседналост, документ за постоянно пребиваване или безсрочна виза за постоянно пребиваване? Тогава, наред с другите документи за кандидатстване в UK, ще Ви е необходима студентска виза (Тier 4) или The Student Route (Student visa). Последната влиза в сила от 5 октомври 2020. Tier 4 (Обща) е виза за студенти, които искат да получат висше образование във Великобритания и са от страни извън ЕС и Европейската икономическа общност. Общата виза дава право на всеки чуждестранен студент да учи и работи в Англия, като кандидатът задължително трябва да бъде на възраст поне 16 години.


Можете да работите 20 часа седмично по време на семестъра, ако учите по програма за придобиване на степен Бакалавър (Level 6) или по-висока. Ако сте записали 6-месечен, едногодишен или двугодишен курс, съответно: Level 3, Level 4 или Level 5, можете да имате заетост до 10 часа седмично. През ваканционните периоди имате право да работите на пълно работно време.



Кои работни дейности са забранени на студентите в Англия

Като студент в колеж или университет в UK, който притежава Tier 4-виза или The Student Route-виза, Вие можете да упражнявате ограничен брой платени или неплатени работни дейности. Има специфични професии и ангажименти, които не са позволени на редовно обучаващите се студенти в Англия. В този смисъл, Вие не бихте могли да:


  • Работите на постоянна позиция, на пълен работен ден;

  • Работите като стажант на пълен работен ден;

  • Стартирате собствен бизнес;

  • Се издържате като самостоятелно заети или работещи на свободна практика;

  • Работите като: аниматор, професионален спортист, включително треньор;

  • Работите като доставчик/шофьор в Deliveroo/Uber или компании с подобна дейност;

  • Работите като зъболекар или стажант-лекар, освен ако не сте се записали в следдипломна програма, която е част от цялостния Ви процес на обучение.



Kои са ваканционни периоди, през които можете да работите пълноценно

Периодите за почивка в британските колежи и университети не са строго фиксирани и зависят най-вече от програмата, в която текущо се обучавате. Студентите в програмите от по-ниско ниво (Undergraduate students) имат 3 ваканционни периода на година, които са отразени в календара на всеки университет - зимна, пролетна и лятна ваканция. Докато студентите от програмите за придобиване на по-висока образователна степен (Postgraduate taught students и Postgraduate research students) имат доста по-ограничено време за почивка. Те съответно имат само зимна и пролетна ваканция или не повече от 8 седмици на година.


Ние, от Еvolution AtoZ Ltd., Ви съветваме да се включвате активно в стажове и практики по време на обучителния Ви процес. Това ще Ви помогне да навлезете по-лесно в материята и спецификата на избраната професия, да придобиете допълнителни знания и умения, да затвърдите и приложите на практика вече наученото. И не забравяйте, че трудът и упоритостта шлифоват характера и прокарват път дори към недостижимите (на пръв поглед) цели!


Последни публикации

Виж всички
bottom of page