top of page
  • evoatozaccs

Транспорт и начин на придвижване в Лондон

Лондонският градски транспорт е една от най-големите транспортни мрежи в света, която всеки ден обслужва стотици хиляди пътници. Не е учудващо, тъй като града е многомилионен, с огромни разстояния, които работещите трябва да преминават всеки ден. Разбира се, вариантите са разнообразни, в зависимост от нуждите и финансовата възможност на хората. Представяме ви кратка информация за обществения транспорт, с която да се чувствате уверени ако за пръв път отивате там.


Влак


London Overground стартира през 2007 година и една от най-добре развитите мрежи в Европа. Има 112 станции по няколко маршрута. Първата пътническа железопътна линия е била открита именно тук. Хубавата новина е, че смарт картите, които се използват в автобуси или метро, важат и за влаковете, така че може да стигате от точка до точка съвсем лесно и без да заплащате допълнително.



Метро


Лондонското метро е най-старата подземна железница в света. Известна е под името Tube, има 11 линии в различен цвят и около 300 станции. Разделено е на 6 зони, разположени в концентрични кръгове. Пътуването в зони 3, 4 и 5 е по-евтино от това в 1 и 2 (Централен Лондон попада в зона 1). Необходимо е обаче да платите за всички зони, през които преминавате докато пътувате. Навсякъде в станциите на метрото има карти, които са безплатни и биха улеснили пътуването ви и по-лесната ви ориентация. Подземницата е един от най-лесните, удобни и бързи начини за придвижване в космополитен град като Лондон.


Автобус


Ако сте в града пръв път и искате да разгледате забележителностите, то пътуването с автобус е най-добрият избор. Лондон притежава една от най-големите и добре развити градски автобусни линии. Задължително е да се качите и на двуетажен автобус - символ и голяма атракция за туристите. Интересен факт е, че качването става от предната врата, а слизането - от задната. За да се качите на такъв автобус в повечето случаи трябва да сигнализирате на шофьора или помахате, както при спирането на такси, тъй като някои автобуси просто преминават през спирката. Бихте могли да се ориентирате предварително по фона, който е показан на съответната спирка - ако той е червен, спирането се случва единствено “при поискване”. Повечето от автобусите са денонощни и пътуват и през нощта, което е голямо удобство.



Кораб


Корабите и фериботите са значима част от транспортната мрежа, която по никакъв начин не бива да се пренебрегва. Ако искате да се разходите по Темза може да изберете разходка с корабче - още един страхотен начин да се насладете на града. Недостатъкът тук е, че тази опция е малко по-скъпа, но със сигурност си струва да отделите малко повече пари, срещу които града със сигурност ще ви се отблагодари.


Такси


Лондонските черни кабини са емблемата на града. Несъмнено те са огромна атракция и препоръчваме да използвате услугите им поне веднъж. На повечето от колите цветът е черен и наемането става, когато видите надпис “for hire” - свободен. Такситата са и доста скъпи и ежедневното им употреба е рядко срещана. Актуалните тарифи са няколко:


  • В делнични дни, от 06:00 до 20:00 часа:

първите 250 м - 2,4 паунда

следващите 130 м - 20 цента

след достигане на 17 паунда, на всеки 90 м - 20 цента

  • В делнични дни, от 08:00 до 22:00 часа:

първите 200 м - 2,4 паунда

следващите 100 м - 20 цента

след достигане на 20 паунда, всеки 90 м - 20 цента

  • В празнични дни, както и всеки ден от 22:00 до 06:00 часа:

първите 166 м - 2,4 паунда,

следващите 85 м - 20 цента

след достигане на 25 паунда, на всеки 89 м - 20 цента.


Велосипед


Карането на велосипед е все по-популярен и екологичен метод. Чудесен вариант да го съчетаете и като спортна активност. Има изградени множество велоалеи, като града се нарежда на 1-во място по наемане на велосипеди.

Велосипедната такса за 1 ден е £ 2. След като сте платили, първите 30 минути от вашето пътуване е безплатно. Другият вариант е да инвестирате като закупите собствен велосипед и да се впуснете към по-бързо придвижване и по-здравословен начин на живот.



Самолет


Между различни точки в страната може да достигате и като се качите на самолет, който ви гарантира лесно, бързо и удобно пътуване.

В Лондон има пет летища: Хийтроу, Станстед, Гетуик, Лондон Сити и Лутън. Хийтроу е най-голямото и най-натовареното летище във Великобритания в световен мащаб.


Цени на билети и Карти


Транспортът във Великобритания се заплаща на разстояние, като цената на билетите и картите зависят от местоположението, където отивате. В дадени зони е по-евтино, а в други доста по-скъпо. Определящо значение има и времето на деня, през което пътувате. Със сигурност препоръчваме смарт карти, тъй като са значително по-евтини от хартиените билети. Цената на автобусния билет е £1.50, ако пътувате с Visitor Oyster card, Oyster card или с безконтактна кредитна или дебитна карта. Хартиените билети са много по-скъпи. Студентите ползват намаление на транспорта, което е около 30% от цената на седмичната карта за пътуване.


Oyster Card


Това е най-популярната и евтина електронна карта, която се използва вместо хартиен билет в градския транспорт в Лондон. Ако сте жител на града е желателно да имате такава карта. Може да се използва, както за единично пътуване с автобус, метро или трамвай, така и за многократна употреба, като се презарежда след изчерпване на наличната сума. Картата е с валидност от 1 седмица, 1, 3 и 6 месеца или 1 година. Продава се на спирки, летищата, или пък може да я заявите онлайн. Първоначално се заплаща £5 като депозит, който се възстановява в момента, в който решите да спрете да я използвате и върнете.


Който и начин да изберете, вярваме, че животът в Кралството ще бъде незабравимо приключение и със сигурност бихте опитали всеки един от вариантите за пътуване, обещаващи ви различни и разнообразни преживявания.


Официален сайт на обществения транспорт:


Последни публикации

Виж всички
bottom of page