top of page
  • evoatozaccs

Британското образование в условията на Covid пандемия. Има ли светлина в тунела?

Университетите в Обединеното кралство бързо успяха да се адаптират към Covid пандемията. Те продължават да предоставят обучение на световно ниво, като същевременно гарантират, че основният им приоритет остават здравето и безопасността на студентите. Ако се намирате на територията на страната и обмисляте доколко добра идея е да продължите образованието си точно сега, то с днешната статия се надяваме да разсеем всички колебания и съмнения: Направете го!



Кампании и средства за превенция - бърз ъпдейт

Всички колежи и университети в Англия са въвели сериозни мерки за превенция и предлагат редица услуги в полза на учащите в условията на Covid. Международните студенти имат възможността да се възползват от опции за вземане от летището, като тези, които са с пълен ваксинационен цикъл, са освободени от задължението да представят отрицателен тест. Докато в много от институциите занятията се провеждаха изцяло online, когато естеството на изучаваните специалности го позволява, сега все по-голям процент от лекциите са присъствени. Все още са на разположение 24/7 активните телефонните линии за студенти, както безплатни консултации и услуги за подкрепа на психичното здраве.



Кои ваксини са в списъка на одобрените в Обединеното кралство

Вече възприетите изисквания да се носят предпазни маски както в коридорите, така и в другите общите пространства в университетите и колежите, продължават да се спазват. Препоръчително е да се носят маски и при практически упражнения, в лаборатории, библиотеки, преподавателски офиси, учебни зали и лекционни аули. Все повече институции насърчават студентите си да се ваксинират, включително с допълнителната бустерна доза, за да се радват на повече свобода и спокойствие.


Можете да се информирате за ваксинационния процес в местни сайтове на общопрактикуващи лекари, обществени аптеки, болници и ваксинационни центрове. Най-общо, списъкът с одобрените в Англия ваксини е следният:


  • Covaxin

  • Moderna

  • Janssen (single-dose vaccine)

  • Novavax (Nuvaxovid and Covovax)

  • Oxford/AstraZeneca

  • Pfizer BioNTech

  • Sinopharm Beijing

  • Sinovac-CoronaVac



Казусът с личната отговорност - бъдете разумни и дисциплинирани

Независимо дали сте в университета, в колежа, или в градския транспорт, спазвайте основните препоръки за безопасност в Covid среда. Мийте често ръцете си, носете предпазна маска и избягвайте места с концентрация на много хора. Поддържайте препоръчителната дистанция от 2 м. разстояние и поставете на пауза активния си социален живот - културни събития и концерти, нощни клубове и партита - всичко това може да почака. Без значение къде се намирате, във всеки един момент Вие носите лична отговорност за опазването на здравето си (Вашето и това на близките Ви хора).



Не подценявайте психичното си здраве

Около 34% от учащите твърдят, че менталното им здраве се е влошило в следствие на пандемията. Рестрикциите, изолацията, стресът, тревожността и липсата на социални контакти са благоприятна предпоставка за това. Но как да им противодействате? Бъдете физически активни, спортувайте, комуникирайте проблемите си, търсете помощ и си почивайте пълноценно. А при по-сериозни проблемни ситуации, винаги можете да потърсите съдействие от организации като Samaritans или други с подобна дейност.


Към днешна дата, на територията на Великобритания се наблюдават все по-оптимистични тенденции във връзка с отпадането на редица от рестрикциите, наложени в по-ранен етап на пандемията. Комфортът и спокойствието се завръщат с постепенни, но уверени стъпки в лекционните зали и кампусите. Затова ние, от Evolution AtoZ Ltd. Ви призоваваме: Действайте смело и в случай че имате статут за уседналост, кандидатствайте моментално за финансирано образование!


bottom of page