top of page
  • evoatozaccs

Как да се държим на интервю за работа?

Вече сте се дипломирали и е време да потърсите реализация? Предстои Ви първото интервю за работа? Това е сериозно предизвикателство и никога не е лесна задача! Всички сме наясно, че няма универсална формула, която да ни гарантира успешното представяне на интервю, но ако следвате няколко лесни стъпки, може да бъдете сигурни, че няма как да сбъркате!


Подгответе се предварително и съберете информация за работодателя


За да направим добро впечатление и да изпъкнем пред останалите кандидати, трябва не само да се представим добре, а да сме най-добрите! Предварителното проучване на фирмата много често се пропуска и подценява, а именно тази част прави огромно впечатление и оставя чувство на заинтересованост по време на интервюто за работа. Съветваме Ви да потърсите компанията в интернет и да си отбележите предварителни въпроси, които да Ви гарантират допълнителен тласък. Разгледайте фирмения сайт, социалните мрежи, форуми и блогове. Преминете на предни позиции пред бъдещия си работодател с познанията си за продуктите, конкурентите на фирмата и репутацията ѝ. Детайлът и задълбоченият интерес биха впечатлили всеки.Облекло


Не подценявайте частта с външния вид, тъй като всеки от нас знае, че "По дрехите посрещат". Убедете се, че дрехите и обувките Ви са в изряден вид. Оттам нататък един по-изчистен вид и неформално бизнес облекло би бил най-подходящия избор, особено за първи етап от срещата. Не слагайте твърде ярък грим, натрапчив парфюм или обемисти бижута - все неща, които биха разсейвали събеседника Ви. Заложете на класическия стил, който Ви допълва, без да привлича твърде много внимание.


Идеи за облекла:

  • Класически костюм, съчетан с пола или панталон;

  • Панталон, в комбинация с риза;

  • Рокля, на която може да добавите и сако;

  • Затворени равни или с нисък ток обувки;

  • Сини, сиви, бежови или бели цветови нюанси.

Не закъснявайте


Отделете си повече време, за да избегнете евентуално закъснение. Намерете адреса, на който ще се проведе интервюто предварително, за да сте сигурни, че ще го откриете лесно. И все пак, ако нещо се случи, уверете се, че имате контакт на служител, който да предупредите за кратко забавяне или друга възникнала пречка. Ако всичко е минало по план, възползвайте се от по-ранни 5 минути, за да разгледате офиса, колегите и цялостната работна обстановка.


Ръкостискане


Първата стъпка към стопяване на ледовете идва именно от запознанството. Началното установяване на контакт е от изключително значение, тъй като изпраща важно съобщение на отсрещния човек. Използвайте ръкостискането в началото и в края на интервюто за работа, като не забравяте да поддържате зрителен контакт. Ключовият елемент тук е в силата на ръкуването. Направете го умерено - нито твърде силно, нито прекалено слабо.


Оставете интервюиращия да започне


Обикновено разговорът стартира от отсрещната страна с кратка встъпителна реч за компанията, длъжността или обща насока как ще протече разговорът. Слушайте внимателно, изчакайте спокойно, без да прекъсвате събеседника си.

Когато топката е във Вашето поле, започнете да говорите убедително, уверено и мотивирано. Нека бъдещият Ви работодател усети ентусиазма и желанието Ви за работа.

Открийте кои са ключовите акценти в автобиографията Ви, за които смятате, че биха допринесли за желаната позиция и ги използвайте. Изложете постиженията си и ги се опитайте да ги обвържете с длъжността, за която се борите.

Отбележете приносите от минали работни места, как те са Ви вдъхновили да се развивате и постигате повече. Съчетайте всичко това с лека усмивка и позитивен тон.Как да отговаряте на въпроси


Повечето компании задават множество въпроси в процеса на разговор. Голяма част от тях са ни до болка познати, но нека не забравяме, че за тях няма правилен или грешен отговор. Струва си да ги проучите, без да разчитате на излишни импровизации. Много кандидати казват: “Ще бъда просто себе си!” Но не е достатъчно да бъдете просто себе си, а да бъдете най-доброто Ви "АЗ"! Има десетки статии и видеа с идейни теми и въпроси, които се задават най-често на интервю за работа. Те ще допринесат за искрени и логични отговори. Потърсете и допълнителни въпроси, тясно свързани с позицията, за която кандидатствате. Обърнете внимание на изискванията, посочени в обявата за работа и обвържете отговорите си с тях. Помогнете си предварително, за да сведете до минимум секундите неловко мълчание.


Задавайте въпроси


Не забравяйте да подготвите списък със смислени и съществени въпроси. Процесът намиране на работа не е еднопосочен, а събеседване, в което и двете страни трябва да покажат най-добро от себе си и да спечелят отсрещната страна. Със сигурност искате да знаете определени неща, касаещи работата и задълженията Ви, затова не се притеснявайте да питате. Покажете интерес към позицията, фирмената политика и ценности, бъдещите колеги. Интересът със сигурност ще бъде оценен.


Финансовата част


Неизменно най-неудобният въпрос по време на интервю е този, свързан с очакваното възнаграждение. Не се страхувайте от него! Отговорете открито и направо, без излишни притеснения или заобикалки. Едновременно с това се опитайте да запазите тона и интонацията, който сте използвали до момента. Би било добре да говорите с цифри и да определите предварително избран диапазон, в който може да се варира. Именно така вратата за преговори остава отворена, като в същото време отсрещната страна е вече наясно с очакванията Ви.


За финал


Останете ангажирани до края на интервюто и не се колебайте да попитате кога може да очаквате обратна връзка, в случай че интервюиращият не е споменал това до момента. Благодарете му за времето, което Ви е отделил и за възможността да се срещнете и запознаете.

Вече може да си отдъхнете. Вие преминахте през първоначалния етап на интервюто за работа!


Последни публикации

Виж всички
bottom of page